Er det nu, der skal købes bolig i Spanien?

9 Oct | 6 min read

Spaniens Nationalbank udelukker, at boligmarkedet hurtigt vil komme sig, men som følge af Covid-19 pandemien og det deraf større udbud af gode boliger og til lavere priser, mener mange ejendomsmæglere, at det nu igen er et godt tidspunkt at investere i spanske boliger. Samtidig er Spaniens Nationalbank er påpasselige og mener, at det vil tage noget tid, før boligmarkedet finder sig selv igen.

Vi anbefaler derfor de investorer, der har mulighed for det, at springe med på vognen nu, da vi ligesom nationalbanken er af den overbevisning at genoprejsningen vil blive U-formet (og ikke V-formet), og at priserne på boliger på gode beliggenheder ikke vil falde yderligere. Velbeliggende ejendomme har ikke mistet den store værdi siden nedlukningen sluttede, og de vil ikke blive udsat for nedslag i pris i det næste stykke tid da markedet allerede er ved at rette sig.

Vi er dog mindre optimistiske vedrørende prisudsigterne for ejendomme uden for de primære områder, de såkaldte anden og tredje niveaus beliggenheder. Der kan argumenteres for, at krisen kan blive stor og uendelig i de områder med en total mangel på efterspørgsel, da der stadigvæk er en overflod af ejendomme tilbage fra ejendomsboomet for mere end 15 år siden.

At velbeliggende ejendomme fastholder deres niveau bakkes til dels op i det seneste Prime Global Cities Index. Der var gode tilbud og handler at gøre under finanskrisen, der begyndte i 2008, da mange investorer var overgearede og skulle af med deres bedste aktiver under den store krise for at samle penge sammen. Men i denne krise, forårsaget af en virus og ikke en økonomisk bombe, hvor bankerne er i en langt bedre forfatning, så er udsigterne for førsteklassesboliger bedre, selvom kun tiden vil give os et endeligt svar.

Ifølge Christian Boesen, der er ejer af Bolig-udland.dk, så ser vi to typer af investorer. Dem der hurtigt er vendt tilbage til markedet efter nedlukningen, som er på udkig efter muligheder, og så de mere forsigtige typer, der foretrækker at afvente situationen. Begge dele kan være klogt, men dem der venter risikere at misse mange af de muligheder vi ser i markedet.

Christian Boesen mener, at den vigtigste faktor der driver boligmarkedet er banklån. ”Investorer kan hjælpe markedet i vid udstrækning, men den store forskel kommer fra boliglån. Hvis bankerne stopper med at låne eller hæver renten, så vil der opstå problemer. Dog er der heldigvis ikke udsigter til at det sker i den nærmeste fremtid.

Udsigt til langsomt opsving på det spanske boligmarked

I forhold til spørgsmålet om, hvornår man skal investere, så udtrykte Spaniens Nationalbank for nyligt deres holdning til udsigterne på boligmarkedet med den nye normalitet under Covid-19 økonomien.

Pablo Hernández de Cos, direktør for Spaniens Nationalbank, bemærkede, at det økonomiske opsving vil være langsomt og ufuldstændigt, og han fortalte ved en nylig event, at efter et fald på 30 procent i boliginvesteringer i første halvdel af 2020, så vil vi se en form for bedring i det fjerde kvartal, men ikke nok til at vi kommer tilbage på samme niveau som før Covid-19.

”Vi er langt fra at være kommet os helt,” fortalte de Cos, ”og den sidste del af genaktiveringen af boligmarkedet, når sundhedskrisen er ovre, afhænger af i hvilket omfang de negative økonomiske og finansielle virkninger viser sig mere eller mindre vedvarende.

Subscribe to the newsletter and secure the best properties!