Ny model for rejsevejledninger: Lande inddeles endelig i regioner

19 Nov | 12 min read

Det skal være muligt at holde regioner i Schengen-lande åbne, hvis smittetryk tillader det.

Hvis smittetrykket tillader det, skal det være muligt at holde dele af Spanien åbent, selvom andre dele af landet er hårdt ramt af Covid-19.

Hen over sensommeren og efteråret har danskerne hver torsdag kunnet følge med i, hvilke lande Udenrigsministeriet frarådede os at rejse til, og hvor vi fortsat kunne flyve hen uden at frygte karantæneregler.

Det skal fra december gribes an på en anden måde, forklarer udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på et netop overstået pressemøde.

– Der er det vigtigt, at vi har en model for rejsevejledninger, der ikke kun er på landeniveau, men også på regionalt niveau.

Derfor skal der nu udveksles regionale testdata fra EU, UK og Schengenlande, så rejsevejledningerne fra december bliver baseret på regionale covid-19 smittetryk.

Det sker efter en rådshenstilling fra EU i oktober, der har gjort at blandt andet Italien og Spanien er begyndt at dele denne type af regionale data med andre EU- og Schengenlande.

Og det kan få betydning for, hvor danskerne fremover kan rejse hen.

– Det betyder at vi for eksempel kan fraråde ikke-nødvendige rejser til regioner, hvor der er et højt smittetryk. Det kan være en hovedstadsregion, siger Jeppe Kofod.

På tide at der kigger regionalt

Det vil i praksis betyde, at man vil kunne rejse til f.eks. Mallorca, Alicante og Malaga regionen hvis smittetrykket er tilstrækkeligt lavt, selvom smittetrykket i andre af Spaniens regioner er for højt. Dette er noget vi har råbt højt om siden juni måned, da første bølge var ovre fortæller Adm. Direktør  Christian Boesen fra bolig-udland.dk

Vi kunne ikke forstå at vores danske kunder ikke måtte rejse til Alicante eller Malaga regionerne hvor der stort set ikke var nogle smittede, men godt måtte rejse indenlands i danmark hvor smittetrykket flere steder var langt højere. Det virkede meget ulogisk og vi er derfor glade for at det endelig bliver lavet om. Bedre sent en aldrig, som man siger – men det har selvfølgelig skabt en masse bekymringer og frustrationer blandt alle de danskere der ikke kunne komme herned for enten at købe en feriebolig eller for at holde ferie i den bolig de allerede ejer hernede, siger Christian Boesen

Ifølge udenrigsministeren indberetter mellem 7 og 9 lande regionale testdata på denne måde. Men tendensen er jo, at lande begynder at indberette til det Europæiske Center for Smitteforebyggelse. Og dermed får vi de data, der skal til for at lave bedre og mere finmaskede rejsevejledninger, siger han.

Ingen betydning nu

Selvom det fremover kan betyde, at det bliver lettere at bevæge sig rundt i Schengen-lande trods coronavirus, vil vi ikke få stor fornøjelse af den nye model for rejsevejledninger i den nærmeste fremtid.

– Det er ikke noget, der vil ændre situationen i Europa, som vi ser i dag. Der er smittetrykket så højt, at der ikke er nogen regioner, der ville være åbne, siger udenrigsminister Jeppe Kofod. Europa og resten af verden er nemlig hårdt ramt af virusset, der er blusset op igen i løbet af efteråret.

– Men forhåbentlig allerede fra januar 2021, på den anden side af den bølge, vi er i, så kan vi få en mere fintmasket og mere præcis rejsevejledning, der gør, at vi som rejsende kan orientere os bedre, i forhold til hvor risici er på covid-19.

Definitionen af, hvornår et land er henholdsvis høj-og lavrisiko rejsemål forbliver nemlig, som de er i dag. Det betyder, at et lavrisikoland er et land med færre end 30 covid-19 smittede pr. 100.000 indbyggere. Et højrisikoland er pt et land med flere end 75 covid-19 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Rejsen til Spanien kan godt bestilles

Siden coronavirus for alvor brød ud i Europa i starten af 2020 har meget forandret sig. Også vores måde at rejse på. Store dele af verden har været lukket ned, og der har været stærke karantæneopfordringer fra myndighedernes side.

Selvom hele verden er hårdt ramt af coronavirus, vil der igen komme en dag, hvor vi kan rejse mere frit og derfor er de nye rejsevejledninger vigtige, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

– Der kommer jo en dag i meget nær fremtid, hvor smitten kommer ned igen, hvor vi får vacciner og så videre, så danskerne igen kan tage til ex. Spanien og holde ferie.

– Der er det vigtigt, at vi har en model for rejsevejledninger, der ikke kun er på landeniveau, men også på regionalt niveau. Men derfor skal vi alle rejse på en måde så vi undgår smittespredning, siger han. – Vi skal alle sammen, uanset hvordan vi bevæger os – inden-og udenfor grænser – gøre det på en betryggende måde i forhold til at undgå smittespredning.

Samtidig med den nye regionale model for rejsevejledninger træder i kraft i begyndelsen af december, ændres anbefalingen omkring karantæne. Lige nu anbefaler man 14 dages selvisolation efter hjemkomst fra et orange land. Det vil fra december blive ændret til 10 dage. Får man foretaget en test, og denne viser sig at være negativ, kan man – tidligst på fjerdedagen efter indrejse – ophæve selvisolationen. Det vil i praksis betyde, at man, hvis der foreligger en negativ test, kan nøjes med 5 dages selvisolation i stedet for 10 dage.

Denne regel om karantæne må dog forventes at blive yderligere nedsat eller helt droppet i takt med at vaccinerne kommer på plads i starten af 2021, siger Christian Boesen fra bolig-udland.dk

Ingen Corona-attest ved indrejse i Spanien i bil

Fra på mandag, den 23. november, skal alle indrejsende til Spanien kunne fremvise en negativ Corona test.

Testen må ikke være mere end 72 timer gammel, og den skal være på engelsk eller spansk. Den kan foreligge i papirformat eller digitalt.

Reglen gælder for alle rejsende der kommer med fly eller skib.

Der har på nogle af de sociale medier været skrevet om, at det også vil komme til at gælde, hvis man kommer til Spanien ad landevejen i egen bil. Det er foreløbigt ikke tilfældet.

Vi har været i kontakt med den danske ambassade i Madrid i går onsdag den 18. november og de siger følgende:

Rejsende som kører til Spanien i bil, kræver ikke at medbringe en PCR-test med.

Man må gerne køre sammen i samme bil uden maske i Spanien, hvis man er samboende. Hvis man ikke er samboende, skal man have maske på. Husk dog, at masker er obligatoriske under alle flyrejser og i det offentlige rum i Spanien. 

Rejsevejledninger

Udenrigsministeriet opdaterer løbende sine rejsevejledninger til verdens lande, så turister og rejsende kan holde sig opdaterede.

Se vejledningerne her.

Kilde: Udenrigsministeriet, Ambassaden i Spanien, DR og lokale nyhedsmedier.
Subscribe to the newsletter and secure the best properties!