Udenlandske købere forventes at vende tilbage i fjerde kvartal

9 Oct | 8 min read

Turistkrisen i Spanien påvirker boligmarkedet i kystområderne, men der er stadig købere derude til de ejendomme, der har en god beliggenhed og er fornuftigt prissat.

Manglen på udenlandske besøgende har en negativ effekt på det spanske boligmarked. Kollapset i antallet udenlandske turister, der besøger Spanien i år grundet coronavirus, har en negativ indflydelse på boligmarkedet i kystområderne, hvor udlændingene normalt køber ejendomme. Salget er blevet lammet grundet manglen på udenlandske investorer samt de lokale køberes forsigtighed. Samtidig så har usikkerheden omkring brexit, ferieboligejere der har mistet jobbet, og finansielle institutioner der forsøger at afvikle deres porteføljer med til at gøre, at der er sket en stigning i antallet af boliger, der er faldet i værdi.

Ifølge vurderingsfirmaet Tinsa er priserne i gennemsnit faldet med 8,2 procent på De Baleariske Øer og De Kanariske Øer og 6,1 procent på Middelhavskysten.

”Ferieboliger vil være dem, der vil have størst problemer med at rejse sig oven på eftervirkningerne af coronavirus. I efterspørgselsøjemed, så er de ikke en nødvendighed, og ud fra et udbudssynspunkt, så er de en effektiv måde at generere penge på, hvis vores økonomiske situation er blevet påvirket af krisen.”

Ferieboligmarkedet var allerede nedadgående i nogle områder før Covid-19. Sidste år faldt salget med 14 procent på De Kanariske Øer, 11 procent på De Baleariske Øer og ti procent på Costa del Sol grundet forskellige faktorer som højere priser, Brexit og mindre økonomisk opsving i de største udenlandske markeder.

Udenlandske købere var sidste år involveret i 63.000 huskøb. Det var fire procent mindre end året forinden og mere end ti procents nedgang i forhold til ikke fastboende, udenlandske investorer.

Christian Boesen fra ejendomsmæglerfirmaet bolig-udland.dk, der har kontorer flere steder langs middelhavskysten siger: “Det store problem for potentielle købere fra udlandet er rejserestriktionerne, der gør det svært at komme til Spanien og gå på boligjagt uden at risikere at skulle i karantæne, når de vender hjem. Problemet er delvist blevet løst ved hjælp af teknologi, der giver mulighed for online fremvisninger, men normalt vil den endelige beslutning om at købe et hus blive taget, når køber er fysisk til stede hernede”

Mange tror, at EU snart vil fortælle (eller snarere diktere) til sine medlemslande, at de skal åbne op og fjerne restriktionerne, så vi alle igen kan rejse i EU uden at komme i karantæne. Når det sker, vil køberne komme tilbage til Spanien i stor stil. Vi har hundredvis af købere i vores database, der bare venter på, at det sker siger Christian Boesen.

Flere steder på Costa Blanca og Costa del Sol ser vi købere komme med bud på op mod 20 procent under udbudsprisen og mange sælgere takker ja tak. Men vi forventer dog at ende året med et meget mindre gennemsnitligt fald i priserne. Dog vil kun tiden vise, hvordan det kommer til at gå.

Priserne på luksusboliger er allerede faldet med op til 20 procent, da det er den kategori med mindst efterspørgsel, men vi forventer ikke afslag i prisen på superluksus-boliger på over fem millioner euro, fordi ejerne af disse boliger ikke er i nogen form for økonomisk nød.

Rafael Gil, forskningsdirektør i Tinsa, argumenterer for, at det vil tage længere tid for det udenlandske marked end det lokale marked at begynde igen, men når det sker, så vil det hurtigere komme tilbage på niveau. I forhold til potentielle lokale købere så er de tilbageholdene og venter på at se, hvordan krisen påvirker deres økonomi, før de binder sig rent økonomisk, og derfor lejer de i øjeblikket ferieboliger eller indlogerer sig på hoteller.

Fonde og bankers aggressive nedskrivning af ejendomsporteføljer i kystområderne, er også med til at presse priserne ned. Organisationer som Sareb, også kendt som Spaniens dårlige bank (banco malo), forsøger ifølge Rafael Gil at slippe af med deres aktiver med nedslag på mere end 25 procent.

Som i en hver krise så er der nogle spillere på markedet, der klarer sig relativt godt. Men med færre, og også mere krævende, udenlandske købere tilstede, så er det muligt, at kun ejendomme der er prissat korrekt og har klasse A beliggenhed og dermed lever op til købers forventninger har en chance for et salg i det nuværende marked – uden at skulle gå væsentlig ned i pris.

Subscribe to the newsletter and secure the best properties!